Żeberka w pysznym sosie

Nie jest to danie w 5 minut, ale nie wymaga wiele zachodu a jest bardzo smaczne i aromatyczne

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 180 głosów)

Składniki:

  • żeberka wieprzowe - 6 kawałków
  • czosnek - 1 główka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny - 1 łyżeczka
  • śmietana kwaśna - 2 łyżki stołowe
  • przecier pomidorowy - 3 łyżki stołowe
  • cebula duża - 1 szt
  • tymianek suszony - 1 szczypta
  • mąka (najlepiej tortowa) - 3 szczypty
  • papryka czerwona - 0,5 strąka
  • kostka rosołowa wołowa - 1 kostka
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • ziele angielskie - 2 ziarenka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żeberka umyć osuszyć ( najlepiej gdy jest to 6 kawałków mniej więcej na długość dwóch kostek, do 3 kostek), przyprawić solą i pieprzem, natrzeć startym czosnkiem ( z połowy główki) i odstawić na pól godziny.
  • Resztę czosnku, całą cebulę i paprykę pokroić na kawałki i przesmażyć na oleju ( naj -pierw cebulę do tego dodać paprykę na końcu czosnek)- następnie obtoczyć żeberka w mące, wrzucić do smażonych warzyw i trzymać na patelni aż się zrumienią. Zalać wszystko niecałą szklanką wody, dodać kostkę rosołową i ziele angielskie- dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. kiedy "mięsko" będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy, jeszcze doprawiamy po swojemu do smaku ( może być trochę octu balsamicznego na przykład, wzbogaca smak) a po zestawieniu z ognia.dokładamy śmietanę. mieszamy wszystko, posypujemy tymiankiem i mamy pyszny obiad.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy