Żeberka w musztardzie

Pomysł, gdy kyoś nie wie, co zrobić z żeberek

Dodany przez:

Żeberka w musztardzie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 kilogram żeberek
  • 6 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki sosu sojowego i miodu
  • 1 łyżka octu
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1,5 szklanki bulionu

Przygotowanie

  1. Marynata:
  2. cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z musztardą, sosem sojowym,octem i miodem. dodać 3 łyżki oleju, pół łyżeczki tymianku, sól i pieprz.
  3. Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, opruszyć solą i pieprzem, posmarować marynatą i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć, oczyścić z marynaty, ale jej nie wylewać. Żeberka podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, wlać bulion i marynatę. Dusić ok. 40 minut. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
mięso obiad musztarda żeberka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze