Żeberka w musztardzie

Pomysł, gdy kyoś nie wie, co zrobić z żeberek

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek
  • 6 łyżek musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki sosu sojowego i miodu
  • 1 łyżka octu
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1,5 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Marynata:
  • cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z musztardą, sosem sojowym,octem i miodem. dodać 3 łyżki oleju, pół łyżeczki tymianku, sól i pieprz.
  • Mięso opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, opruszyć solą i pieprzem, posmarować marynatą i odstawić do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć, oczyścić z marynaty, ale jej nie wylewać. Żeberka podsmażyć na oleju, przełożyć do garnka, wlać bulion i marynatę. Dusić ok. 40 minut. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy