Żeberka duszone

Soczyste żeberka w zawiesistym sosie

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
400.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 160 głosów)

Składniki:

  • - pasek żeberek
  • - średnia cebula
  • - kostka rosołowa
  • - sól
  • - mąka
  • - olej
  • - liść laurowy
  • - po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcję , posolić i obtoczyć w mące
  • 2. Do rondla wlewamy niewielką ilość wody (tak, aby mięso było przykryte), wrzucamy kostkę rosołową, przyprawy oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  • Do żeberek zawsze dodaję surową cebulę, nigdy jej nie zasmażam. Sos ma specyficzny, pełen aromatu smak. Jednak jeśli wolicie, cebulę można zasmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek.
  • 3. Gdy woda z podanymi składnikami wrze, dodajemy żeberka. Przykrywamy i dusimy średnio 45 min. na wolnym ogniu. Żeberka duszą się długo, ponieważ mięso musi odchodzić od kości jednym pociągnięceim widelca. W moim przypadku czas duszenia się wydłuża, ale nie ma takiej potrzeby.
  • 4. Gotowy sos można doprawić solą i opcjonalnie pieprzem ( ja z niego rezygnuję).
  • W przypadju, gdy sos jest zbyt rzadki, można zawiesić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą (1 łyżeczka mąki na kilka łyżek wody). Jednak musimy wtedy jeszcze chwilę poddusić, aby sos stracił smak skrobii.
  • Podajemy z ziemniakami i surówką. Ja zrobiłam pomidory malinowe z cebulą.
  • Życzę smacznego!

Kalorie: 400.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy