Zdrowe ciasteczka

Ciasteczka pełne wartościowych składników i błonnika. Polecam dla dzieci jako zdrowa przekąska.

dodany przez: anetamlp anetamlp

desery ciastka przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.4 z 191 głosów)


Składniki:

  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 120g cukru,
  • 100g masła,
  • 100g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • 65g płatków owsianych,
  • 50g łuskanego słoneczniku,
  • 50g rodzynek,
  • 30g płatków migdałowych,
  • 45g wiórków kokosowych.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zdrowe ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rodzynki pokroić drobno. Słonecznik z płatkami owsianymi lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Płatki migdałowe posiekać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i szczyptę soli, dalej ucierać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Dodawać po trochu resztę składników (rodzynki, słonecznik, płatki owsiane i migdałowe, kokos) i dobrze wymieszać. Formować rękami kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. pięciocentymetrowych odstępach, gdyż ciastka się "rozleją". Piec na złoto w 170*C.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy