Wielkanocna fit sałatka ze słodkim winegretem, jajkiem i łososiem przepisu Konrada Gacy

Wielkanocna fit sałatka ze słodkim winegretem, jajkiem i łososiem przepisu specjalisty żywieniowego, który odchudził tysiące Polaków - Konrada Gacy.

Sałatkijajka na twardo

Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)

Składniki:

  • świeży łosoś, 100 g
  • sałata lodowa, 1/4 główki
  • rukola, mała garść
  • kiełki rzodkiewki, mała garść
  • jajka ugotowane na twardo, 2 szt.
  • pomidorki koktajlowe, 4 szt.
  • ogórek, 30 g
  • papryka, 40 g
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • czosnek, 0,5 ząbka
  • miód, 0,5 łyżeczki
  • pieprz młotkowany, szczypta
  • pietruszka, 3 listki
  • estragon, 2 listki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sos winegret: W małej miseczce mieszamy oliwę z miodem i pieprzem, a następnie dodajemy czosnek, pietruszkę, estragon i rozdrabniamy wszystko blenderem, aby uzyskać konsystencję sosu.
  • Sałatka: Rozdrobnioną sałatę lodową, kiełki i rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do tego cienkie plasterki ogórka, pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę, paprykę pokrojoną na cienkie paski, drobne kawałki łososia i jajka przekrojone na 8 części. Dokładnie mieszamy składniki, wykładamy na talerz i polewamy sosem winegret. Ze względu na obecność surowej ryby i jajek sałatkę przyrządzamy bezpośrednio przed spożyciem.

Porady

Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy