iStock
4.32 (208)
Ciasto na pierogi bez jajka wychodzi elastyczne i delikatne jednocześnie. Można w nim ładnie zamknąć farsz i dobrze skleić jego brzegi. Przygotowanie go nie jest trudne. Jednak na pewno przydaje się doświadczenie w tym temacie – jeśli robicie je po raz kolejny, doskonale wiecie, o co chodzi. Do ciasta na pierogi najlepiej sprawdzi się mąka pszenna tortowa typu 450.
woda 200 ml
masło 25 g
mąka pszenna 300 g
sól 2 g
Przygotowania: w niewielkim rondelku wstawiamy wodę do zagotowania i roztapiamy w niej masło. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy sól i mieszamy.
Ciasto na pierogi bez jajka: stopniowo dolewamy gorącą wodę (z masłem) do miski z mąką. Ciasto mieszamy dużą drewnianą łyżką, a gdy trochę ostygnie wyrabiamy ręcznie przez ok. 8 min.
Wałkowanie: z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na pół. Niewykorzystywaną część odkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Drugą kulę rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
Wycinanie pierogów: za pomocą szklanki wycinamy kółka. Delikatnie rozpłaszczamy brzegi, po czym na środek kółek nakładamy farsz. Pierogi sklejamy robiąc falbankę lub inny wzór.
Gotowanie: przygotowanie pierogi wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy je przez ok. 2 min od momentu wypłynięcia. Podajemy od razu lub podsmażone z okrasą. Możemy je także ostudzić i zamrozić na później.
Porady
- Z tego przepisu powinno wam wyjść ok. 40 pierogów średniej wielkości.
- Ciasto na pierogi bez jajka czy z jajkiem? My uważamy, że jajko nie jest konieczne, ale możecie je dodać. Sprawi, że ciasto będzie nieco twardsze, ale z drugiej strony żółtko zapobiegnie szybkiemu wysychaniu.
- Jednak chcecie, aby ciasto było bardziej wyraźne w smaku, możecie dodać nieco mąki pszennej razowej lub orkiszowej.
- Idealne ciasto na pierogi nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Za cienkie – może pękać w czasie gotowania, a za grube – zdominuje smak farszu.
- Należy dobrze skleić brzegi pierogów. W ten sposób unikniecie przedostania się wody do środka i farsz nie wypłynie podczas gotowania.
- Jeśli ciasto wyjdzie wam zbyt twarde, możecie dodać do niego kilka łyżek oleju lub roztopionego masła.
Ciasto na pierogi można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 48 godz. lub 24 godz., jeżeli zrobiliście je z jajkiem. Należy pamiętać o szczelnym zawinięciu go folią, żeby nie wyschło.
Surowe ciasto można zamrozić. W tym przypadku również trzeba zadbać o szczelną folię lub specjalny pojemnik dostosowany do ujemnych temperatur. Do mrożenia świetnie się nadają ugotowane pierogi. Jednak zanim włożycie je do zamrażarki, trzeba je wcześniej porządnie schłodzić. Najlepiej rozłożyć je na tacy, a potem w zamrażalce na papierze do pieczenia. Po ok. 2 godzinach wstępnego mrożenia, można je przełożyć do pojemników lub woreczków.
Zarówno ciasto, jak i ugotowane już pierogi można przechowywać w zamrażarce przez max 3 miesiące.
Nadmiar ciasta na pierogi możecie przeznaczyć do przygotowania innych dań. Poniżej nasze propozycje:
W ciasto na pierogi można zawinąć farsz o wielu różnych smakach. Najpopularniejsze pierogi w Polsce to:
Ciasto pierogowe świetnie smakuje z okrasą ze smażonej cebulki i boczku. Z innych popularnych dodatków warto wymienić jogurt naturalny, śmietanę czy skwarki ze słoniny. Oprócz klasycznego ciasta na pierogi można przygotować także ciasto parzone lub drożdżowe – do pierogów pieczonych lub smażonych.
Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie.