Faszerowane bakłażany na ostro

Ocena:

4.57 (175)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bakłażany można faszerować wieloma składnikami. Wystarczy zrobić gruntowny przegląd lodówki - na pewno znajdziecie w niej trochę natki pietruszki, ostrą paprykę i czosnek.

Składniki:

  • czosnek  3 ząbki

  • orzechy włoskie  125 g

  • sól  10 g

  • bakłażan  500 g

  • szafran  2 g

  • papryka chili  1 szt.

  • ocet winny  45 ml

  • olej  125 ml

  • granat  125 g

Faszerowane bakłażany na ostro - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Orzechy mielimy. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Szafran zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy na 20 min. Papryczkę oczyszczamy z nasion i drobniutko siekamy. Natkę pietruszki drobno siekamy, połowę odkładamy do dekoracji. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, wlewamy ocet winny, rozprowadzamy niewielką ilością ciepłej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. Dwie łyżki masy orzechowej przekładamy do innego naczynia, mieszamy z taką ilością ciepłej wody, aby otrzymać konsystencję rzadkiej śmietany, odstawiamy.

  • Krok 2:

    Bakłażany po odcięciu końcówek tniemy wzdłuż na plastry grubości 3–5 mm, obsmażamy je z obu stron i osączamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Każdy plaster bakłażana smarujemy pastą orzechową, zwijamy w rulonik. Podajemy polane sosem orzechowym, posypane posiekaną natką i pestkami granatu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

     

Porady

Zobacz też przepis na: pomidory faszerowane oliwkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne