ZAPIEKANY MAKARON ZE SZPINAKIEM

Zdrowy, pyszny szpinak wyśmienicie smakuje z zapiekanym makaronem.Polecam!

Dodany przez:

ZAPIEKANY MAKARON ZE SZPINAKIEM

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 dag makaronu
  • 2 filety z kurczaka
  • 50 dag świeżego szpinaku (lub 1 opakowanie mrożonego)
  • 2 duże pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • serek topiony
  • 1-2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1) Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Do cebuli dodajemy uprzednio umyte i pokrojone w średniej wielkości kostkę filety z kurczaka. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy ok. 6 min.
  2. 2) W lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy gotujemy makaron. W tym czasie parzymy pomidory aby w łatwy sposób obrać je ze skóry, po czym kroimy je w dużą kostkę.
  3. 3) Na łyżce masła dusimy rozdrobniony szpinak. Dodajemy drobno posiekany czosnek, następnie serek topiony. Mieszamy na małym ogniu do momentu, aż ser się roztopi, dodajemy śmietanę i po chwili zdejmujemy z ognia.
  4. 4) Do odcedzonego makaronu dodajemy filety, pomidory i szpinak. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez 20 min w 180◦C
kurczak mięso warzywa makaron obiad kolacja zapiekanka pomidory szpinak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze