ZAPIEKANY KOTLET SCHABOWY Z SEREM I PIECZARKAMI

Przepis na tego typu kotlety schabowe nie jest trudy. A NAPRAWDĘ ŚWIETNIE SMAKUJE

dania mięsne

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 202 głosów)

Składniki:

  • schab
  • 8pieczarek
  • 1pomidor
  • dowolna przyprawa np.oregano
  • ser w plastrach lub starty na tarce
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • smalec
  • trochę oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Schab rozklepujemy tłuczkiem wkładamy do jajka ze szczyptą soli(według uznania) i panierujemy w bułce tartej.
  • Opanierowane kotlety schabowe smażymy na smalcu na złocisty kolor na małym ogniu.
  • W między czasie ,gdy smażymy kotlety przyrządzamy pieczarki z pomidorem.
  • Pieczarki i pomidora należy opłukać i pokroić w niewielką kosteczkę.
  • Następnie rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić pieczarki z pomidorem i dobrze podsmażać.Mieszając je dodajemy dowolna przyprawę i odrobinę soli i pieprzu.
  • Gdy mamy już upieczone kotlety schabowe wkładamy je do brytfanny lekko przesmarowanej smalcem -następnie rozkładamy na wierzchu kotleta podsmażone pieczarki z pomidorem,a na wierzch tego kładziemy ser w plasterkach lub starty.
  • Gdy wszystko jest już gotowe wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do temp.160-180 stopni
  • i zapiekamy je tak aby ser się roztopił i lekko zarumienił.
  • Gotowe kotlety podawać z ziemniakami i zieloną sałatką ze śmietaną.
  • Życzę smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy