Zapiekany Kalafior z Mozarellą

Proste danie jest idealne w letnie, ciepłe dni – tak przygotowany kalafior można podać na różne sposoby, również jako dodatek do mięsa.

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Składniki:

  • 1 kalafior (zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • olej (do wysmarowania formy)
  • 500 g. mozarella (zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki oregano (suszone)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • ► Kalafior dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Starty kalafior połączyć ze czosnkiem, mozzarellą (100 gram), wbić jajko, dodać oregano i przyprawić solą i pieprzem.
  • ► Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i równo wyłożyć masą kalafiorową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 160C / Termoobieg /. Po tym czasie wyjąć i posypać resztą mozzarelli (400 gram), natką pietruszki i dalej przez 10 minut zapiekać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy