Powiem jedno: są świetne do białego wina.w sumie bez wina też dobrze smakują
Składniki:
150 g mąki
3 jajka
sól
100 gram margaryny
250 gram grzybów
cebula
łyżka masła
2 łyżka posiekanej natki pietruszki i kilka listków do dekoracji
50 ml mleka
100 g kwasnej śmietany
świeżo zmielony czarny pieprz
Zapiekanki z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli,jajkiem i margaryną. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Cebulę obieramy i siekamy. Część grzybów kroimy drobmno,a część w większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło,wsypujemy grzyby i cebulę i dusimy około 10 minut. N akoniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto wyjmujemy z lodówki.Cienko rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonych foremek.
Mleko,smietanę i 2 jajka mieszamy ,doprawiamy sola i pieprzem. Łączymy z podsmażonymi grzybami z cebulą. Mieszamy i wsypujemy natkę pietruszki. Nadzienie nakładamy na ciasto w foremkach.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy listami natki pietruszki.