Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka na każdą okazję, bardzo łatwa i smaczna.

ZapiekankiPrzekąski

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki margaryny
  • nieduża cebula
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki można upiec na blasze w piekarniku albo w prodiżu wysmarowanym grubą warstwą magraryny. Ziemniaki obierz, opłukaj, pokrój w cienkie plasterki i ułóż w rzędach, opierając lekko jeden plasterek o drugi. Posyp solą i oprusz pieprzem, następnie obłóż rozdzielonymi krążkami cebuli, skrop octem i połóż na nich wiórki masła. Piecz 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zrumienione.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy