Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem i szynką

Przygotowanie: 15 min Oczekiwanie: 30 min Zapiekanie: 30 min Porcja: 370 kcal

Dodany przez:

Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem i szynką

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
370 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 śledzie solone (czyli 4 płaty)
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • cebula
  • szklanka rosołu drobiowo-warzywnego z kostki
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • duży plaster gotowanej szynki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Śledzie moczyć 30 minut. Osączyć, zdjąć skórę, usunąć ości, pokroić w kawałki. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  2. 2 łyżki masła stopić, zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i mieszając smażyć, aż powstanie gładka masa. Dolać zimny rosół i mieszając zagotować.
  3. Dodać śmietanę, wymieszać, sos gotować 3 minuty na małym ogniu. Szynkę drobno pokroić, dodać do sosu.
  4. Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć połowę ziemniaków, następnie śledzie, przykryć pozostałymi ziemniakami. Zapiekankę polać sosem, posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 st. C.
ryby Boże Narodzenie obiad zapiekanka ziemniaki śledzie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy