Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem i szynką

Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem i szynką

Zapiekankizapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
370.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Składniki:

  • 2 śledzie solone (czyli 4 płaty)
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • cebula
  • szklanka rosołu drobiowo-warzywnego z kostki
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • duży plaster gotowanej szynki
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie moczyć 30 minut. Osączyć, zdjąć skórę, usunąć ości, pokroić w kawałki. Ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • 2 łyżki masła stopić, zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i mieszając smażyć, aż powstanie gładka masa. Dolać zimny rosół i mieszając zagotować.
  • Dodać śmietanę, wymieszać, sos gotować 3 minuty na małym ogniu. Szynkę drobno pokroić, dodać do sosu.
  • Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć połowę ziemniaków, następnie śledzie, przykryć pozostałymi ziemniakami. Zapiekankę polać sosem, posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 st. C.

Kalorie: 370.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy