Zapiekanka śledziowa

Ocena:

4.48 (200)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Świetna potrawa na obiad lub wieczór wigilijny

Składniki:

  • 250 g cebuli
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 150 g kwaśna śmietana
  • 750 g ziemniaków w mundurkach
  • 6 filetów śledzia solonego lub matjasów
  • 1 /2 l mleka

Zapiekanka śledziowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śledzie - filety namoczyć w mleku 2-3 godziny wcześniej. Cebule pokroić w krążki. Na patelni podgrzać masło, wsypać cebule i poddusić ją. Ziemniaki obierać i pokroić w krążki ,a śledzia w paski ok. 2,5 cm. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem dodać warstwowo najpierw pokrojone ziemniaki, na nie podsmażoną cebulę , następnie śledzia (wcześniej odsączonego z mleka i osuszonego w ręczniku papierowym) i jeszcze raz ziemniaki, wszystko popieprzyć i lekko posolić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec w tem 180 stopni ok. 35 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne