zapiekanka ziemniaczana z rybą

świetny bezmięsny obiadek

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 176 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 400 g filetów rybnych
  • 2 pory (białe części)
  • 1/2 szklanki śmietany 22 %
  • 1 jajko
  • 30 g sera żółtego (startego)
  • sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, koperek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki obsmażamy na patelni,
  • doprawiamy solą i pieprzem,
  • śmietanę, jajko koperek, 10 g sera i przyprawy łączymy i mieszamy
  • w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków, rybę, pory pokrojone w plasterki i na koniec resztę ziemniaków,
  • każdą warstwę polewamy sosem i posypujemy serem,
  • na koniec wylewamy resztę sosu i posypujemy resztą sera,
  • zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza, przez 40 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy