Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym podkręcona białym winem, rozmarynem i szynką dojrzewającą. Pyszna, ale nie taka nudna!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • sól
  • 9 łyżek masła
  • 250 ml mleka
  • łyżka keczupu + 1/2 szklanki
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • szklanka białego wina
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka mąki
  • żółtko
  • 50-80 g sera ementalera

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Obieramy, kroimy na kawałki.
  2. W garnku rozpuszczamy 5 łyżek masła, w drugim podgrzewamy mleko. Do masła wkładamy ziemniaki i chwilę podgrzewamy, następnie ugniatamy, dodając stopniowo gorące mleko. Na koniec dodajemy łyżkę keczupu, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i mieszamy. Resztę masła rozgrzewamy i szklimy na nim cebulę i posiekany czosnek.
  3. Szynkę kroimy w paseczki i chwilę smażymy z cebulą i czosnkiem, mieszamy. Na patelnię wrzucamy keczup, wlewamy wino, chwile podgrzewamy, aby wino odparowało.
  4. Dodajemy mięso, podsmażamy, mieszając. Przyprawiamy posiekanym rozmarynem, dodajemy łyżkę mąki, podsmażamy (mąka wyciągnie nadmiar wody z mięsa). Zdejmujemy z ognia, do mięsa dodajemy żółtko, sól i pieprz. Bardzo szybko mieszamy.
  5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzchu kładziemy równą warstwę purée. Na końcu ścieramy ser i wstawiamy do piekarnika na 20 min, aż ser się przyrumieni.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2016
zapiekanka ziemniaczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze