zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulka z sosem beszamelowym

polecam moją zapiekankę ziemniaczaną dlatego,że jest przepyszna, a jaka syta

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ziemniaki
  • kiełbasa
  • cebula
  • szynka
  • ser
  • masło
  • mleko
  • mąka
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Przygotowanie

  1. -ziemniaki ugotować w mundurkach
  2. -kiełbasę pokroić w pół plastry, cebulkę w kosteczkę.
  3. -usmażyć na rozgrzanym oleju ok.10 min
  4. -ser utrzeć na tarce o dużych oczkach
  5. -ziemniaczki zlać,obrać,pokroić w talarki
  6. PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO:
  7. -do garnka wrzucić kostkę masła
  8. -roztopić
  9. -dodać stopniowo mąki ok. 4łyżki
  10. -zamieszać aby się nie przypaliło
  11. -dolać litr mleka
  12. cały czas mieszając aby z dołu zasmażka się nie przypaliła, najlepiej mieszać trzepaczką.
  13. -dodać gałkę muszkatołowa
  14. -ostudzić
  15. -NAKŁADANIE ZAPIEKANKI:
  16. -blaszkę nasmarować sosem beszamelowym
  17. -ułożyć ziemniaki tak by na warstwa była równa
  18. -na ziemniaki dodać kiełbaskę przysmażoną z cebulką szyneczkę pokrojoną w plastry ,posypać serem utartym, wyrównać
  19. -dodać sosu beszamelowego
  20. -ułożyć ziemniaczki,kiełbaskę,szynkę ser,
  21. a na ostatniej warstwie dodać sos beszamelowy ok. 3chochelek,
  22. -posypać dużą ilością sera,
  23. -wstawić do piekarniki na ok.30 min na 180stopni
ser obiad kiełbasa cebula ziemniaki szynka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze