Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana z jajkiem.

Zapiekankizapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 189 głosów)

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietany
  • sól
  • 20 dag zielonego groszku
  • 2 pomidory
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, ostudzić. Gdy będą zimne, przecisnąć przez praskę.
  • ■ Dodać masło i śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
  • ■ Nakładać ziemniaki do szprycki, wyciskać do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem.
  • ■ Na wierzchu położyć rozbite jajko, posypać groszkiem i pokrojonymi w kostkę pomidorami (wcześniej zdjąć z nich skórkę).
  • ■ Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C i zapiekać, aż jajko się zetnie. Podawać z surówką z sałaty z fetą.
  • Inna propozycja
  • Zamiast zielonego groszku i pomidorów można dodać do zapiekanki fasolkę szparagową, podsmażone pory lub gotowaną marchewkę.

Kalorie: 320

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy