Zapiekanka ziemniaczana z czarnuszką

Zwykłe ziemniaki dzięki dodatkowi czarnuszki nabierają zupłenie nowego, intrygującego smaku.

Dania główneZapiekankizapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • 7 średniej wielkości podgotowanych ziemniaków
  • 3 średnie pomidory
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki śmietany z orzechów
  • 3 łyżki prażonej czarnuszki
  • 3 łodyżki świeżego tymianku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • Wegański parmezan:
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 6 łyżek płatków drożdżowych
  • sól, biały pieprz
  • Śmietana z orzechów:
  • 400 g migdałów (możesz użyć także innych orzechów, np. nerkowców lub laskowych)
  • 900 ml wody
  • 1 łyżka syropu klonowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Śmietana: Orzechy zalej wodą, tak aby były przykryte. Odstaw na noc w ciepłe miejsce. Rano odlej wodę z moczenia, a dolej 900 ml świeżej wody i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Przygotuj dużą miskę oraz gazę. Przelej pastę orzechową na gazę, a następnie dokładnie i mocno wyciśnij płyn z orzechów. Do tak powstałej śmietany dodaj syrop klonowy.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Podgotowane ziemniaki pokrój w grubsze plastry. To samo zrób z pomidorami. Wszystkie składniki wegańskiego parmezanu przełóż do misy blendera i miksuj na największych obrotach do powstania proszku.
  • W misce połącz wegański parmezan, śmietanę z orzechów, prażoną czarnuszkę, liście z łodyżek tymianku oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu ułóż plastry ziemniaków, następnie plastry pomidorów i zalej połową przygotowanej masy parmezanowej. Następnie wyłóż kolejną partię ziemniaków i pomidorów i zalej resztą masy. Wstaw do piekarnika i piecz aż do zrumienienia się zapiekanki.
  • Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy