Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana - idealny pomysł na pyszny i sycący obiad!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 60 dag kartofli
  • 35 dag białej kiełbasy
  • 4 jajka na twardo
  • 10 dag żółtego twardego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 ml zakwasu na żur
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki świeżej rzeżuchy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki grubości 1 cm, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i osuszamy. Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kroimy w plasterki. Jajka obieramy, kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o drobnych otworach.
  2. Rozgrzewamy masło, oprószamy mąką i mieszając, zasmażamy na złoto. Wlewamy mleko i zakwas na żur, podgrzewamy do zgęstnienia, następnie mieszamy z 1/3 sera oraz solą i pieprzem.
  3. Brytfankę smarujemy odrobiną sosu beszamelowego, układamy kolejno: połowę kartofl i, kiełbasę i jajka, resztę kartofl i posypujemy pozostałym serem, zalewamy beszamelem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 25–30 min.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017
Wielkanoc zapiekanka ziemniaki biała kiełbasa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze