Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

Ocena:

4.51 (158)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Pyszna zapiekanka wegetariańska.

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2 szalotki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mleka
  • 6 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • sól, pieprz

Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki, gotować 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. Gorące mleko wlać do ziemniaków, zrobić purée. Dodać sól, pieprz i śmietanę.
  • ■ Pokroić i usmażyć na maśle cebulę i szalotki. Dodać szpinak i natkę, chwilę smażyć.
  • ■ Masłem posmarować formę. Układać kolejne warstwy szpinaku i purée. Posypać startym serem, zapiekać około 20 minut w temperaturze 180˚C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne