Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

Pyszna zapiekanka wegetariańska.

Dodany przez:

Zapiekanka ze szpinakiem i ziemniakami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
390 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 75 dag ziemniaków
  • cebula
  • 2 szalotki
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mleka
  • 6 dag masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 20 dag mrożonego szpinaku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki, gotować 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. Gorące mleko wlać do ziemniaków, zrobić purée. Dodać sól, pieprz i śmietanę.
  2. ■ Pokroić i usmażyć na maśle cebulę i szalotki. Dodać szpinak i natkę, chwilę smażyć.
  3. ■ Masłem posmarować formę. Układać kolejne warstwy szpinaku i purée. Posypać startym serem, zapiekać około 20 minut w temperaturze 180˚C.
warzywa obiad kolacja zapiekanka wegetariańska ziemniaki szpinak żółty ser
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze