Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą w sosie śmietanowo-cebulowym.

Tania i szybka, ale przepyszna zapiekanka dla zabieganych, pracoholików lub studentów ;)

Dania główneZapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.35 z 155 głosów)

Składniki:

  • Na 2 porcje (na oko):
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 2 kiełbaski
  • opakowanie śmietany (ja użyłam 12%)
  • trochę mąki
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, by środek był jeszcze twardawy (można dać surowe, ale wtedy dłużej będzie trwało zapiekanie).
  • 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują, smażymy na patelni pokrojoną w plastry kiełbasę (jeżeli jest tłusta nie dodajemy żadnego tłuszczu - wytopi się z kiełbasy. Gdy ładnie się zbrązowi przekładamy ją do miski.
  • 3. Na patelnię po kiełbasie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę (jeżeli z kiełbasy nie został tłuszcz - dodajemy 2-3 łyżki masła) i smażymy do zbrązowienia.
  • 4. Gdy cebula będzie gotowa, dodajemy do niej ok 3 łyżek mąki (tyle, by płyn z patelni zniknął), po czym dodajemy opakowanie śmietany i dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy jakie tylko się chce. Ja dodałam vegetę, pieprz, paprykę słodką i ostrą, szczyptę ziół prowansalskich i trochę przyprawy do ziemniaków (tę ostatnią tylko na wierzch zmieniaków).
  • 5. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry grubości ok 0,5 centymetra. W naczyniu żaroodpornym (moje jest małe, akurat na te dwie porcje) układamy dwie warstwy ziemniaków (jedna na drugą), następnie kiełbasę, na to sos i kolejne dwie warstwy ziemniaków. Na wierzch wlewamy ok 3-4 łyżek wody, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut (albo dłużej, zależy jak zostały ugotowane ziemniaki).
  • 6. Wyciągamy i pałaszujemy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy