Zapiekanka z sandacza

Zapiekanka z sandacza

Dodany przez:

Zapiekanka z sandacza

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 dag grzybów suszonych
  • 1 kg ziemniaków
  • marchewka
  • por
  • cebula
  • 3 pomidory
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz biały
  • słodka papryka mielona
  • 100 ml śmietany kremówki
  • śmietankowy serek topiony
  • 90 dag filetów z sandacza
  • mąka
  • tłuszcz do formy
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Przygotowanie

  1. Zapiekanka z sandacza
  2. Grzyby moczymy, odstawiamy na 12 godz. Gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, a wywar zostawiamy do sosu. Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez 15 min, kroimy w plastry. Marchewkę kroimy w plasterki, obgotowujemy. Siekamy grzyby, por, cebulę i pomidory. Cebulę i por podsmażamy na łyżce oliwy 2–3 min. Dodajemy pomidory, marchewki i grzyby. Gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wywar stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aby odparował do objętości 2/3 l. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy serek.
  3. Filety kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i papryką, obtaczamy w mące i smażymy na oliwie, po 2 min z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy połowę ziemniaków, 1/3 duszonych warzyw, filety i pozostałe warzywa oraz resztę ziemniaków. Polewamy ciepłym sosem. Naczynie wstawiamy na 30 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180˚C. Gorące danie posypujemy zieleniną i parmezanem.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy ryby obiad ryba kolacja danie główne Zapiekanka z sandacza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze