zapiekanka z ryżem i kiełbasą

Idealna na kolację.

dodany przez: pomidorek pomidorek

zapiekanki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 163 głosów)

Składniki:

  • - 25 dag ryżu długoziarnistego
  • - 20 dag kiełbasy
  • - 1 cebula
  • - 2 pory
  • - 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • - 30 dag marchwi
  • - 1 litr bulionu warzywnego
  • - 2 łyżki masła
  • - pęczek natki pietruszki
  • - 10 dag startego żółtego sera
  • - sól
  • - pieprz

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Zapiekanka z ryżem i kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć, obrać, gotować 15 min w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę. Marchew i pora oczyścić, pokroićw talarki.
  • 3. Cebulę zaszklić na maśle, dodać ryż. Wymieszać i poddusić na wolnym ogniu. Zalać bulionem, gotować 15 min, dodać pokrojoną marchewkę i pora, gotować 20 min, odcedzić.
  • 4. Pietuszkę opłukać i posiekać. Kiełbasę pokroić w plasterki, wraz z fasolą i pietruszką dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać serem. Piec 20 - 25 min w temp. 175 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy