Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40–50 minut Porcja: 420 kcal Składniki na 4 porcje

Zapiekanki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
420 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 174 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 dag pomidorów
  • 15 dag mozzarelli
  • łyżka masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na centymetrowej grubości plastry. Pomidory umyć, osuszyć i również pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
  • Formę do zapiekanki wysmarować masłem. Poukładać w niej kolejne warstwy ziemniaków, pomidorów i mozzarelli tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę zapiekanki.
  • Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i wylać na warzywa z serem. Natkę pietruszki posiekać, oprószyć zapiekankę. Piec około 50 minut w temp. 225°C.

Kalorie: 420

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy