Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 40–50 minut
Porcja: 420 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
1 kg ziemniaków
60 dag pomidorów
15 dag mozzarelli
łyżka masła
4 jajka
4 łyżki mleka
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz
Zapiekanka z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na centymetrowej grubości plastry. Pomidory umyć, osuszyć i również pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
Formę do zapiekanki wysmarować masłem. Poukładać w niej kolejne warstwy ziemniaków, pomidorów i mozzarelli tak, aby ziemniaki stanowiły ostatnią warstwę zapiekanki.
Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i wylać na warzywa z serem. Natkę pietruszki posiekać, oprószyć zapiekankę. Piec około 50 minut w temp. 225°C.