Zapiekanka z młodych ziemniaków

Ocena:

4.54 (193)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Moja zapiekanka z resztek w lodówce

Składniki:

  • Młode ziemniaki 6 szt większych lub 12 małych
  • Papryka żółta lub czerwona 1 szt
  • Boczek wędzony plastry 10 szt
  • Pare listków szałwi
  • Pęczek koperku
  • Śmietana 18% słodka
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatałowa
  • Ząbek czosnku lub dwa
  • Łyżka mąki

Zapiekanka z młodych ziemniaków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki dobrze umyć i wyszorować szczoteczką, następnie gotować przez 10 min.(ja podczas gotowania wrzuciłem ząbek czosnku wraz z łupinami, żeby miały lepszy smak). Ugotowane ziemniaki pokroić w grubsze plastry a parykę w piórka.Formę do zapiekanki wysmarować masłem a następnie układać na przemian ziemniaki, plastry boczku i paprykę, przekładając gdzie niegdzie listkami szałwi. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać posiekany koperek i przeciśnięty ząbek czosnku a następnie polać nią ziemniaki i wstawić do piekarnika 200C, zapiekać 20min. Podawać z sałatą.Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne