Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Prosta i smaczna zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

dodany przez: SMAKOWITA

Dania główne Zapiekanki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 187 głosów)


Składniki:

  • 80 dkg ziemniaków,
  • 1 główka młodej kapusty,
  • 10 jagód jałowca Prymat,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml wody letniej,
  • 1 łyżeczka ziarenka smaku,
  • Sól,
  • pieprz,
  • 1/2 szklanki sera żółtego startego gouda,
  • 4 laski kiełbasy śląskiej,
  • 1 garść tartej bułki,
  • koperek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Kapustę pokroić na ćwiartki,ziemniaki obrać.Przełożyć do garnka ,zalać wrzątkiem, posolić i dodać przyprawy kminek , jałowiec.Gotować pół godziny i odcedzić.Wodę i ziarenka smaku wymieszać. Mąkę uprażyć na maśle , cienkim strumieniem wlewać bulion cały czas mieszając i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kapustę z ziemniakami przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem.Polać sosem i posypać bułką tartą wymieszaną z serem.Na wierzch położyć kiełbaski pokrojone na kawałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Zapiekać przez 30 minut.Porcje na talerzach posypać posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy