Prosta i smaczna zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków
Składniki:
80 dkg ziemniaków,
1 główka młodej kapusty,
10 jagód jałowca Prymat,
1 łyżeczka kminku,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
500 ml wody letniej,
1 łyżeczka ziarenka smaku,
Sól,
pieprz,
1/2 szklanki sera żółtego startego gouda,
4 laski kiełbasy śląskiej,
1 garść tartej bułki,
koperek
Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kapustę pokroić na ćwiartki,ziemniaki obrać.Przełożyć do garnka ,zalać wrzątkiem, posolić i dodać przyprawy kminek , jałowiec.Gotować pół godziny i odcedzić.Wodę i ziarenka smaku wymieszać. Mąkę uprażyć na maśle , cienkim strumieniem wlewać bulion cały czas mieszając i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kapustę z ziemniakami przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem.Polać sosem i posypać bułką tartą wymieszaną z serem.Na wierzch położyć kiełbaski pokrojone na kawałki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Zapiekać przez 30 minut.Porcje na talerzach posypać posiekanym koperkiem.