Zapiekanka z mięsem mielonym

pomysł na obiad

kotlety mielonedania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)

Składniki:

  • łopatka 80 dag
  • szczypiorek 1 pęczek
  • cebula 2 szt
  • ziemniaki 6 szt
  • ser żółty 30 dag
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso mielimy, smażymy na oleju. Usmażone mięso przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i podsmażona cebulką. Ziemniaki obieramy, gotujemy 8 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy je ziemniakami pokrojonymi w plastry. Układamy farsz, wierzch posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Jeśli wolimy "chudszą" zapiekankę - rezygnujemy z sera.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy