Zapiekanka z mięsem mielonym

pomysł na obiad

Dodany przez:

Zapiekanka z mięsem mielonym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • łopatka 80 dag
  • szczypiorek 1 pęczek
  • cebula 2 szt
  • ziemniaki 6 szt
  • ser żółty 30 dag
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy, smażymy na oleju. Usmażone mięso przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i podsmażona cebulką. Ziemniaki obieramy, gotujemy 8 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy je ziemniakami pokrojonymi w plastry. Układamy farsz, wierzch posypujemy żółtym serem. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach. Jeśli wolimy "chudszą" zapiekankę - rezygnujemy z sera.
mięso obiad przekąska kolacja cebula ziemniaki mielone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze