zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod beszamelem

Ocena:

4.38 (146)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
pyszna zapiekanka na obiadek

Składniki:

  • 250 g makaronu świderki
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 20 g startego parmezanu
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dymka
  • sól, pieprz,gałka muszkatołowa, koperek, curry, papryka słodka,

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • makaron gotujemy, odcedzamy,
  • kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, curry i papryką, smażymy, zdejmujemy z patelni,
  • czosnek i dymkę kroimy w kostkę, smażymy, dodajemy szpinak, następnie śmietanę, koperek i gałkę muszkatołową,
  • do szpinaku wrzucamy makaron i kurczaka, smażymy doprawiamy do smaku, zdejmujemy z ognia dodajemy połowę parmezanu mieszamy,
  • masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, wlewamy powoli mleko cały czas mieszając,
  • dodajemy resztę sera, sól i pieprz,
  • makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku 20 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne