Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami

Zapiekanka ziemniaczana ma wiele różnych wariantów. Jednym z nich jest dodanie do niej kalafiora i polanie całości beszamelem.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 175 głosów)

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • mały kalafior
  • 1–2 łyżki klarowanego masła
  • 2–3 młodziutkie pory
  • świeże listki tymianku, szałwii, oregano i rozmarynu
  • bułka tarta do formy
  • Na sos beszamelowy:
  • 10 dag żółtego sera (najlepiej wędzonego twardego, np. koziego lub owczego)
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, świeży tymianek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Obrane ziemniaki kroimy w plasterki, kalafi ora dzielimy na różyczki, mieszamy, wkładamy do żaroodpornej formy. Polewamy masłem, posypujemy przyprawami, wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, lekko podpiekamy. Pora myjemy, odcinamy „wąsy„, resztę kroimy na 5-cm kawałki, a te wzdłuż na pół. Smarujemy masłem , posypujemy ziołami i solą i grillujemy na patelni.
  • Ser ścieramy na tarce. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, prażymy przez minutę, mieszając. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje i zacznie bulgotać, gotujemy jeszcze 2 min, nie przerywając mieszania. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, kurkumą (dla koloru), następnie dokładnie mieszamy ze śmietaną i połową sera.
  • Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, posypujemy obfi cie bułką tartą. Na dno wylewamy przygotowany beszamel, układamy na nim podpieczone ziemniaki i kalafi ora oraz zgrillowane pory, posypujemy resztą sera i gałązkami tymianku. Pieczemy w temp 180°C jeszcze 20–25 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Sos beszamelowy to najlepsza podstawa do wszelkiego rodzaju domowych zapiekanek; zwłaszcza lazanii. W sezonie na warzywa warto wypróbować takich, w których zamiast makaronu używamy np. plastrów bakłażana.
Zobacz też: przepis na kalafior zapiekany z serem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy