Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Ocena:

4 (4)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem zachwyca prostotą składników. To świetna propozycja na wegetariański obiad, który posmakuje nawet mięsożercom. Robi się ją bardzo szybko, dzięki wcześniejszemu podgotowaniu warzyw. Wierzch wieńczy, wyrazisty ser górski, który idealnie równoważy smaki i aromatyzuje danie. Podajemy sprawdzony przepis na zapiekankę z kalafiora i ziemniaków, która posmakuje całej rodzinie.

Składniki:

  • ziemniaki  600 g

  • kalafior  1.5 kg

  • sól  5 g

  • czosnek  1 ząbki

  • cebula  2 szt.

  • masło  15 g

  • jajka  3 szt.

  • mleko  150 ml

  • śmietana 30%  200 ml

  • oscypek  150 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • pieprz  3 g

  • szczypiorek  0.5 pęczka

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior i ziemniaki: myjemy je i osuszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy wzdłuż, na ćwiartki (jeśli są spore, to lepsze będą ósemki). Kalafior oczyszczamy, kroimy w różyczki.

  • Krok 2:

    Gotowanie warzyw: ziemniaki wrzucamy na osolony wrzątek na 5 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior do ziemniaków. Gotujemy przez kolejne 3–5 minut, a następnie odcedzamy.

  • Krok 3:

    Cebula i czosnek: obieramy je. Czosnek kroimy w drobną kostkę, cebulę przepoławiamy i tniemy w plasterki.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy ok. 15 g masła, dorzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy przez około 2–3 minuty.

  • Krok 5:

    Przygotowanie do pieczenia: naczynie do zapiekania (25x25 cm) smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza w w trybie pieczenia góra–dół lub 160 stopni Celsjusza w przypadku termoobiegu .

  • Krok 6:

    Łączenie składników: cebulę i czosnek mieszamy z ziemniakami i kalafiorem. Przekładamy do naczynia.

  • Krok 7:

    Sos do zapiekanki: ścieramy ser (typu oscypek – 45% tłuszczu w suchej masie). Jajka (rozmiar M) ubijamy z mlekiem i śmietaną, dodajemy połowę sera. Masę jajeczną doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem i zalewamy nią warzywa. Posypujemy pozostałym serem.

  • Krok 8:

    Pieczenie: zapiekankę z ziemniaków i kalafiora wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut.

  • Krok 9:

    Podawanie: w czasie, gdy zapiekanka się piecze, myjemy szczypiorek, osuszamy go. Następnie siekamy go dość drobno. Ciepłą zapiekankę z ziemniakami i kalafiorem posypujemy na wierzchu szczypiorkiem.

Porady

  • Do zapiekanki z ziemniakami i kalafiorem najlepsze będą ziemniaki woskowe, czyli typu A. Mają niską zawartość skrobi, dzięki temu nie rozpadają się w czasie pieczenia. Będą to odmiany, np. Agata, Vivaldi, Oberon, Vineta, Lord.
  • Smak zapiekanki z kalafiorem i ziemniakami podbijemy, dodając do niej odrobinę startej skórki z cytryny. Dokładamy ją do sosu, którym zalewamy warzywa.
  • Żeby zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem była bardziej wykwintna, posypujemy wierzch prażonymi płatkami migdałowymi. Wystarczy przez chwilę podgrzać je na suchej patelni.
  • Jeśli nie mamy w domu sera górskiego to bez problemu możemy zastąpić go innym, najlepiej o wyrazistym smaku, np. wędzonym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne