Zapiekanka z jabłek

Zapiekanka z jabłek - doskonała, nie za słodka propozycja z ulubionymi owocami jesieni.

Desery

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 212 głosów)

Składniki:

  • 4 jabłka pół cytryny garść rodzynek 2 jajka 150 ml. gęstej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 cukier waniliowy masło do natłuszczenia naczynek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Rodzynki opłukać i namoczyć w ciepłej wodzie odstawić na około 30 min. Jabłka obrać
  • pokroić na ćwiartki a następnie na drobne talarki. Pokropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Naczynka (lub jedno większe) natłuścić masłem a następnie poukładać pionowo jabłka. Jedno obok drugiego (ciasno). Białka ubić na sztywną piane. Żółtka zmiksować z cukrami i śmietaną a na końcu wmieszać ubitą piane. Jabłka zalać powstałą masa a na wierzchu porozrzucać odsączone rodzynki.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 30 min.Posypać cukrem pudrem przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy