REKLAMA

ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM MIELONYM

Pyszna,lekka zapiekanka,pełna aromatycznych ziół,pod beszamelem.

dodany przez: majka190382 majka190382

dania mięsne Zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 153 głosów)


Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 kg cukinii
  • 2 szklanki makaronu rurki
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce bazylii i tymianku
  • sól,pieprz
  • kilka plastrów cienko krojonego zółtego sera np masdamer lub potarkowany ser-do posypania zapiekanki z wierzchu
  • sos beszamel:
  • łyzka masła
  • łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • sół,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Cukinie kroimy w grube plastry,oprószamy solą,lekko dusimy na niewielkiej ilości oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej,doprawiamy sola ,pieprzem,ziołami,przeciśnietym przez praskę czosnkiem.Podsmażamy na rumiano.
  • W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę,rozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy.
  • Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu,na to połowę mięsa mielonego,na wierzch układamy połowę przesmażonej cukinii,Zalewamy połową sosu beszamel.Znow wykładamy makaron,mięso,cukinia,zalewamy resztą sosu.Na wierzch kładziemy plasterki sera,zapiekamy ok.40 minut w 170 st.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy