Zapiekanka z cukinii

Ocena:

4.41 (215)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zapiekanka z cukinii to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który można przygotować od razu na kilka dni. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne i smaczne. Zaspokoi każdy głód za sprawą sycących ziemniaków. Można dodać do niego ulubione składniki, dlatego jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek z lodówki. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza zapiekanka z cukinii. 

Składniki:

  • cukinia  1 kg

  • ziemniaki  400 g

  • marchewka  50 g

  • cebula  250 g

  • czosnek  15 g

  • jajka  4 szt.

  • ser żółty  200 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • bułka tarta  50 g

  • zioła prowansalskie  3 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zapiekanka z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: formę ceramiczną smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 200°C, tryb góra-dół. Ser ścieramy na grubej tarce. Łączymy go z bułką tartą i przyprawami. Jajka wybijamy w całości do miseczki i lekko roztrzepujemy.

  • Krok 2:

    Warzywa: cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Podobnie postępujemy z obranymi ziemniakami. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.

  • Krok 3:

    Mieszanie składników: w dużej misce umieszczamy wszystkie warzywa i zioła, ser z przyprawami i jajka. Dokładnie łączymy wszystkie elementy za pomocą łyżki lub dłonią. 

  • Krok 4:

    Pieczenie: przekładamy masę warzywną do foremki. Wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. W tym czasie zapiekanka z cukinii powinna stężeć i ładnie się zarumienić. 

Porady

  • Żeby mieć pewność, że odsączyliśmy nadmiar wody z cukinii, możemy ją zasolić i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Następnie trzeba ją przepłukać i dokładnie odcisnąć. Jeśli używamy starszych, dojrzałych okazów, usuńmy przerośnięte gniazda nasienne za pomocą łyżeczki.  
  • Żeby danie miało jeszcze więcej smaku i aromatu, warto podać je ze świeżymi ziołami. Szczególnie dobrze pasują tu listki bazylii, kolendra lub natka pietruszki. Można je także posypać posiekanym szczypiorkiem. 
  • Zapiekanka z cukinii i ziemniaków z naszego przepisu zmieści się do formy ceramicznej o wymiarach około 20x30 cm. Możemy też użyć naczynia żaroodpornego lub blaszki do ciasta wyłożonej pergaminem. 
  • Rumiana, serowa zapiekanka z cukinią pysznie smakuje prosto z pieca, ale znacznie lepiej kroi się po ostygnięciu, dlatego warto przygotować ją z wyprzedzeniem. Doskonale będzie smakowała też odgrzana kolejnego dnia, po spędzeniu całej nocy w lodówce. 
  • Zapiekanka z cukinii fit to dobry pomysł dla osób, które starają się przemycić jak najwięcej warzyw do diety swojej lub najbliższych. Chociaż jest to dosyć zdrowe danie, da się obniżyć jego kaloryczność. Zamiast sera żółtego typu gouda lub cheddar, możemy użyć częściowo odtłuszczonej, lekkiej mozzarelli. Jeśli chcemy przyrządzić zapiekankę bezglutenową, wystarczy, że zamienimy bułkę tartą na płatki owsiane, najlepiej z certyfikatem przekreślonego kłosa. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka z cukinii – pomysły 

W naszej recepturze pierwsze skrzypce grają warzywa – słodkawa cukinia z miękkim miąższem i sycące ziemniaki. Ser żółty, jajka i bułka tarta pełnią rolę spoiwa, a przyprawy i zioła uwydatniają delikatny smak roślinnych składników. Przepis na zapiekankę z cukinii można dowolnie modyfikować, w zależności od osobistych preferencji i wymagań dietetycznych. Nasza prosta propozycja na pewno spodoba się wegetarianom, ale jeśli zastanawiacie się, co dodać do zapiekanki z cukinii, spieszymy z podpowiedzią. Oto kilka inspiracji: 

  • Zapiekanka z cukinii i kurczaka – soczyste, delikatne mięso drobiowe zapieczone z cukinią w serowym sosie to doskonała propozycja na sycący obiad.   
  • Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego – wieprzowego lub wołowego. Żeby potrawa przypominała włoskie klasyki, aromatyczne, treściwe składniki powinien przykrywać kremowy sos beszamelowy.  
  • Zapiekanka makaronowa z cukinią – ziemniaki zostały w tym przepisie zastąpione pszennymi rurkami, kolankami lub wstążkami. Ta wersja jest równie sycąca i pożywna. 
  • Zapiekanka z cukinii i pieczarek – kolejna propozycja dla wegetarian. Potrawę wzbogacają smażone grzyby, które zapewniają porządną dawkę smaku umami. Można ją także urozmaicić za pomocą pomidorków koktajlowych, szynki lub boczku i natki pietruszki. 
  • Zapiekanka z bakłażanem i cukinią – weganie i wegetarianie powinni wiedzieć, że mięsista oberżyna z powodzeniem zastąpi mięso i doskonale wypełni żołądek. Przepis można upodobnić do greckiej musaki poprzez skomponowanie zapiekanki z mięsem mielonym, przecierem pomidorowym i beszamelem.   

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków – sos 

Kiedy na obiadowym stole po raz pierwszy zagości ta obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii i jajek, z pewnością na stałe trafi do podręcznego przepiśnika. Żeby nie znudziła się domownikom, można podawać ją z różnymi sosami. Dobrze komponuje się z takimi dodatkami jak:   

  • sos pomidorowy – gęsty i aromatyczny, ze świeżych warzyw i ziół. Ponieważ nasza zapiekanka z cukinią i ziemniakami ma sporo sera żółtego, doskonale komponuje się z sosem, którym polewamy zazwyczaj włoskie dania, na czele z pizzą. 
  • sos czosnkowy – prosta i szybka receptura na bazie jogurtu i majonezu. Doskonale sprawdzi się do polania gorącej, rumianej zapiekanki. Warto włączyć go do obiadowej kompozycji, zwłaszcza jeśli serwujemy zapiekankę z lekką sałatką.   
  • sos pieczarkowy – z pachnącym tymiankiem, cebulką i świeżo zmielonym pieprzem. Ten niezwykle kremowy dodatek pasuje do wszelkich dań mięsnych i wegetariańskich. Doskonale podkreśla delikatny smak zielonej cukinii. 
  • sos koperkowy – powstaje na bazie bulionu i kremowej śmietany. Nic nie komponuje się lepiej z ziemniakami niż świeży koperek. 

Inne przepisy na zapiekanki 

Pyszne zapiekanki przygotujemy nie tylko z cukinii, ale i wielu innych warzyw. Warto kierować się sezonowością i przebierać w przepisach, mając na uwadze aktualnie dostępne składniki. Wiosną najlepszym wyborem będzie zapiekanka ze szparagami, a w sezonie jesiennym zapiekanka z dyni, marchewki lub buraków. Zimą króluje natomiast sycąca zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, boczkiem lub kalafiorem. Jeśli mamy ochotę na eksperymenty z formą, możemy zrobić efektowne muszle makaronowe nadziewane mięsem lub warzywami lub pieczarki zapiekane z serem. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne