zapiekanka_wiejska

Zapiekanka wiejska

Ocena:

4.51 (201)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
Prosta i smaczna

Składniki:

  • 1 kilogram niezbyt duzych, równych ziemniaków
  • 250 g kiełbasy (lub innej wedliny)
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łyzki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • olej do zeszklenia cebuli
  • jesli ktos lubi 1-2 zabki czosnku
  • ew. troche startego zółtego sera i posiekanej zieleniny

Zapiekanka wiejska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyc, pokroic na ćwiartki i obgotowac 10-15 minut w posolonej wodzie, odcedzic. Kiełbasę pokroić na plasterki lub w gruba kostke, wymieszac z ziemniakami. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub plasterki, zeszklic na odrobinie oleju, dodać do ziemniaków. Całosc przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej/oliwe wymieszać z ziołami prowansalskimi (mozemy dodać także rozgnieciony czosnek). Przygotowanym tłuszczem polać ziemniaki. Zapiekać w piekarniku tak długo az ziemniaki bedą miekkie (lekko się zrumienią). Gotowa zapiekankę można posypać tartym serem i siekana zieleniną. Oddzielnie podac sól z pieprzem, tak zeby kazdy mógł sobie doprawić wg. uznania.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne