Zapiekanka serowa z makaronem

Wegetariańska zapiekanka z serem i makaronem.

Dodany przez:

Zapiekanka serowa z makaronem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
375 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.33 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 5 dag masła
  • 35 dag makaronu świderki
  • 20 dag sera fontina (lub innego twardego owczego)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • szałwia

Przygotowanie

  1. Makaron gotować około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  2. Ser owczy pokroić w plasterki. Świeże listki szałwii umyć i osuszyć.
  3. Na malutkim ogniu przez 5 minut rozpuszczać masło z listkami szałwii, aby puściły sok. Uważać, by się nie przypaliło. Wyjąć szałwię.
  4. Żaroodporną formę posmarować masłem. Wsypać makaron, polać go masłem z szałwią.
  5. Dodać pokrojony ser owczy, dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem, solą i pieprzem.
  6. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
obiad kolacja zapiekanka wegetariańska Zapiekanki parmezan szałwia makaron świderki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze