Zapiekanka serowa z makaronem

Wegetariańska zapiekanka z serem i makaronem.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
375.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 176 głosów)

Składniki:

  • 5 dag masła
  • 35 dag makaronu świderki
  • 20 dag sera fontina (lub innego twardego owczego)
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • szałwia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron gotować około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  • Ser owczy pokroić w plasterki. Świeże listki szałwii umyć i osuszyć.
  • Na malutkim ogniu przez 5 minut rozpuszczać masło z listkami szałwii, aby puściły sok. Uważać, by się nie przypaliło. Wyjąć szałwię.
  • Żaroodporną formę posmarować masłem. Wsypać makaron, polać go masłem z szałwią.
  • Dodać pokrojony ser owczy, dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem, solą i pieprzem.
  • Zapiekać 15 minut w temperaturze 200˚C. Podawać od razu po wyjęciu z pieca.

Kalorie: 375.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy