Zapiekanka serowa z kokosem i wiśniami

improwizując stworzyłam pyszną zapiekankę dla mojej rodzinki:)

dodany przez: Joanna 55

ciasto z owocami Desery Zapiekanki dania z makaronem Przekąski

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 161 głosów)


Składniki:

  • 250 gram drobnego makaronu np. w kształcie ryżu
  • 250 gram sera białego tłustego lub półtłustego
  • 4 łyżki gęstej kwasnej smietany
  • 3 jajka
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 2 pełne łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3-4 łyżki cukru pudru, do smaku
  • 2 szklanki drylowanych wisni dokładnie osączonych z syropu
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • Masło sklarowane do natłuszczenia formy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować al.’ Dente i dokładnie osączyć, wystudzić.
  • Ser zmiksować z jajkami, smietaną, wanilią i cukrem pudrem za pomocą podręcznego blendera.
  • Połączyć makaron, ser z dodatkami, budyń w proszku, 1 szklankę wiórek kokosowych, oraz wisnie i przełożyć do formy. Wierzch posypać resztą wiórek kokosowych i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 30 minut
  • Zamiast wisni mogą być inne miękkie owoce np. maliny
  • Uwagi
  • W wersji dla dorosłych wiórki kokosowe można wcześniej namoczyć w Malibu :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy