Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 30 minut Zapiekanie: 20 minut Porcja: 390 kcal

Dania główneZapiekanki

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
390 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 152 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg jabłek
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • cukier
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić w plasterki.
  • Mleko podgrzać z masłem, przyprawić do smaku cukrem.
  • 3/4 ryżu wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłożyć jabłka, posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę.
  • Formę od razu wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Kalorie: 390

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy