Zapiekanka rybna

Przepyszna zapiekanka rybna, idealna dla wielbicieli ryby po grecku.

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg Ryby (ja użyłam Pangi)
  • odrobina mąki ( do panierowania ryby może być też bułka tarta)
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • trochę wody
  • 1 łyżeczka octu (bądź kwasku cytrynowego lub cytryny jak kto woli)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka maggi
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • trochę oregano
  • ser

Przygotowanie

  1. Rybę solimy, panierujemy w mące i obsmażamy z dwóch stron. Marchewkę, pietruszkę i selera tarkujemy na tarce o średnich oczkach, pora kroimy w półkrążki. Rozgrzewamy w garnku łyżkę oliwy i podsmażamy lekko warzywa, następnie dolewamy trochę wody i wszystko chwilkę dusimy. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, oregano, przyprawę uniwersalną maggi, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku ( z sola należy uważać gdyż maggi i przyprawa uniwersalna są już słone). Całą mieszankę dusimy razem jeszcze chwile. Następnie bierzemy blaszkę wykładamy na spod trochę mieszanki na nią kładziemy rybę i przykrywamy pozostałą mieszanka. Na końcu posypujemy serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na około pół godziny do czasu, gdy ser się rozpuści. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
ryby ryba zapiekanka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze