Ryba ze szpinakiem w sosie serowym

Ocena:

4.42 (163)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Chrupiąca ryba ze szpinakiem w aksamitnym sosie serowym z gorgonzolą - to pomysł na szybki i prosty obiad w restauracyjnym stylu. Za smak odpowiadają dodatki m.in. gałka muszkatołowa i cytryna.

Składniki:

  • 400 g liści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 150 g sera z niebieską pleśnią, najlepiej gorgonzoli
  • 3 łyżki brandy
  • szklanka śmietany kremówki
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 4 filety soli lub innej białej ryby
  • cytryna
  • sól
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju

Ryba ze szpinakiem w sosie serowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Liście świeżego szpinaku blanszujemy we wrzątku, odciskamy na sicie, grubo siekamy.
  • Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokruszony ser pleśniowy i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy brandy i śmietankę, chwilę gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Dodajemy szpinak, przyprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem.
  • Filety skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na złoto, na gorącym oleju. Układamy rybę na sosie szpinakowo- -serowym i chwilę podgrzewamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: sałatka ze szpinakiem i chrupiącą ciecierzycą 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne