Zapiekanka parmeńska z bakłażanami

Przygotowanie: 15 minut Zapiekanie: 30 minut Porcja: 640 kcal

Zapiekanki

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
640 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 3 kulki mozzarelli (38 dag)
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • duża puszka pomidorów (80 dag)
  • 3 łyżki mąki
  • 8 łyżek oliwy
  • 5 dag startego parmezanu
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 min. Mozzarellę pokroić w plasterki. Pomidory pokroić na małe kawałki, wymieszać z bazylią, przyprawić solą i pieprzem. Bakłażany osączyć, oprószyć pieprzem i mąką. Usmażyć na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wyjąć, osuszyć.
  • Formę żaroodporną posmarować łyżką oliwy, ułożyć kolejno warstwy bakłażanów, pomidorów i mozzarelli, aż do wyczerpania składników. Posypać parmezanem i skropić resztą oliwy. Zapiekać 30 min w temp. 180°C, aż będzie apetycznie przyrumieniona.

Kalorie: 640

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy