Zapiekanka mięsno-warzywna

Ocena:

4.54 (192)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
Ciekawe połączenie smaków

Składniki:

  • 300 g szynki wieprzowej
  • 1 większa marchewka
  • 1/4 selera
  • 1/2 pora
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 200 sera żółtego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • pieprz cayenne
  • ostra mieszanka przypraw (młynek)
  • zioła prowansalskie

Zapiekanka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Cebulę podsmażyć i przełożyć do rondelka. Mięso obsmażyć, przełożyć do cebuli i zalać wrzątkiem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • Marchewkę i selera pokroić drobno i podsmażyć. Obsypać solą, pieprzem i ziołami. Dodać pokrojonego w półplasterki pora.
  • Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem (u mnie z poprzedniego obiadu), na to wyłożyć warzywa i mięso (razem z sosem). Wierzch posypać startym serem żółtym i słodką papryką.
  • Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne