Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, cukinią i pieczarkami

.

Zapiekankisos pomidorowydania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 148 głosów)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 350 g sosu pomidorowego
  • 300 g makaronu kokardki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 300 g pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • ser żółty
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • sos beszamelowy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie z 2 kroplami oliwy. Odcedzić, odstawić. Cukinię pokroić w plasterki a następnie ćwiartki, podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy z oliwek, przełożyć na talerz. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle ze szczyptą soli i pieprzu (pieczarki zawsze smażę na maśle, mają wtedy lepszy smak), wyłożyć z patelni na talerz. Kolej na mięso: na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać mięso mielone. Smażyć aż się zetnie. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, bazylię, oregano oraz sos pomidorowy. Smażyć do zagotowania się sosu.
  • Przygotować sos beszamelowy wg tego przepisu: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/sosy/sos_beszamelowy5
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć na dno kolejno: warstwę makaronu, mięso w sosie, cukinię, sos beszamelowy, makaron, posypać startym serem żółtym, wyłożyć znowu warstwę mięsa, pieczarki i ostatnia warstwa makaronu polana sosem beszamelowym i posypana serem żółtym. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 15-20 minut.

Porady

Zobacz też: kotlet mielony - przepis na tradycyjny obiad

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy