Zapiekanka II

zapiekanki to mój pomysł na sobotnie obiady

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 178 głosów)

Składniki:

  • ziemniaki 7 szt średnich
  • kiełbasa cienka 60 dag
  • pieczarki 70 dag
  • ser żółty 40 dag
  • cebula 4 szt
  • oregano
  • masło/margaryna
  • masło 2 łyżki
  • olej 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy, obgotowujemy w całości 10 minut w posolonej wodzie. Ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni podsmażamy oddzielnie pieczarki (na maśle), cebulę (na oleju) i kiełbasę. Podsmazone składniki przekładamy do miski mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki po obgotowaniu kroimy na plastry około 3 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub margaryną.
  • W naczyniu układamy warstwami:
  • - ziemniaki
  • - mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
  • - ser zółty
  • - ziemniaki
  • - mieszankę (pieczarki, cebula, kiełbasa)
  • - ser zółty
  • - ziemniaki
  • - ser żółty
  • Wierzch posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy około 30 minut. Podajemy z ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy