Sznycle z kurczaka

Ocena:

4.46 (149)

  • 45 min.
  • dla 4 osób

Sznycel z kurczaka z dodatkiem zielonej fasolki to sycąca propozycja obiadowa. Warto wspomnieć, że sznycel z kurczaka jest też świetną „wkładką” do lunchowych kanapek! Z dodatkiem pożywnej sałatki będzie świetnie smakować w porze kolacji. 

Składniki:

  • czerstwe bułki  50 g

  • parmezan  3 łyżki stołowe

  • jajka  1 szt.

  • mąka  1 łyżka stołowa

  • filet z kurczaka  4 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

  • masło  2 łyżki stołowe

  • zielona fasolka  250 g

  • groszek zielony  200 g

  • groszek zielony  200 g

  • parmezan  1 łyżka stołowa

  • kiełki  2 łyżki stołowe

  • dymka  1 szt.

  • musztarda dijon  1 łyżka stołowa

  • kapary  1 łyżka stołowa

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • masło  4 łyżki stołowe

Sznycle z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sznycel z kurczaka - przepis:
    Najpierw robimy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulkę dymkę, szklimy, mieszając. Dodajemy musztardę dijon, łyżkę kaparów i sok z cytryny – do smaku, przyprawiamy także solą i pieprzem. Ciabattę mieszamy z parmezanem na jednym talerzyku, na drugim rozmącamy jajko, na trzeci wysypujemy mąkę. Sznycle lekko obijamy dłonią, panierujemy kolejno w mące, jajku i pieczywie z parmezanem, smażymy po dwie minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z masłem.

    maslo-iStock
  • Krok 2:

    Zieloną fasolkę szparagową i oba rodzaje groszku (mrożony i w strączkach) gotujemy w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku, aby zachowały chrupkość. Mieszamy, wykładamy na talerz (lub do pudełka), polewamy sosem. Na wierzch dajemy chrupiący sznycel z kurczaka, posypujemy parmezanem, dekorujemy mikropędami groszku. Sznycel z kurczaka jest gotowy do podania.

    tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)

Porady

Sznycel z kurczaka zawiera w przepisie:

  • 50 g zupełnie czerstwej ciabatty, startej lub zmielonej

  • 3 łyżki parmezanu, startego

  • 4 sznycle z piersi kurczaka, grubości ok. pół centymetra

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej, z mrożonki

  • 200 g zielonego groszku, z mrożonki

  • 200 g zielonego groszku w strączkach

  • mikropędy groszku

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pomysł na inną panierkę do obtoczenia sznycla z kurczaka. Mieszamy pół na pół grubo mieloną tartą bułkę i zgniecione pestki słonecznika lub dyni, przyprawiamy suszonym tymiankiem, kurkumą i mieloną papryką. Panierkę należy bardzo mocno docisnąć do mięsa. Sznycle w niej będą niezwykle chrupiące i aromatyczne!

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne