REKLAMA

Zapiekane patisony

Zapiekane patisony

dodany przez: gzik i pyry gzik_i_pyry

Dania główne Zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 159 głosów)


Składniki:

  • 2 średnie patisony (z miękką skórką)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 średnie pieczarki
  • 1 mięsisty pomidor
  • por (kawałek
  • ok. 5 cm)
  • mała cebula
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • kolendra

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Patisony myjemy i odcinamy wierzch z ogonkiem. Łyżeczką usuwamy pestki i gąbczasty miąższ.
  • Gotujemy je przez 10 minut w lekko osolonej wodzie
  • studzimy.
  • Papryki i pieczarki kroimy w drobną kostkę
  • por i cebulkę w piórka podsmażamy na oliwie. Co jakiś czas mieszamy
  • przyprawiamy do smaku. *
  • Zaparzamy pomidora i obieramy go ze skóry. Kroimy w kostkę i wrzucamy do smażących się warzyw. Mieszamy.
  • Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą (przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu). Odcedzamy
  • dodajemy do farszu na patelni.
  • Patisony i odcięte wierzchy nacieramy oliwą i oprószamy delikatnie solą. Nadziewamy farszem i zapiekamy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Smacznego!
  • * mój farsz zrobiłam dość pikantny bo patisony są bardzo delikatne w smaku
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy