Zapiekane kluseczki po bolońsku

Pyszny obiadek , można nieźle zaskoczyć gości.

PierogiKluskiZapiekanki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 148 głosów)

Składniki:

  • * 300g małe muszelki makaron,
  • * 500 g mięso mielone,
  • * 1 sztuka papryka czerwona,
  • * 1 sztuka pomidor,
  • * do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • * do smaku papryka czerwona mielona,
  • * 2 ząbki czosnek,
  • * 1 sztuka cebula,
  • * 100 g ser żółty,
  • * 3 kromki suchy chleb,
  • * 1 zapiekanka makaronowa po boloński danie ze smakiem,
  • * 4 łyżeczki koncentrat pomidorowy,
  • * 250 ml woda,
  • * 6 łyżek olej roślinny,
  • * 1 sztuka jajko

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę i czosnek podsmażamy na 2 łyżkach oleju i dodajemy do mięsa mielonego.
  • Mięso mielone wrzucamy do miski i dodajemy pieprz, paprykę, namoczony wcześniej suchy chleb i jajko. Dobrze mieszamy.
  • 1/3 przygotowanego mięsa mielonego zostawiamy w misce a resztę wrzucamy do naczynia żaroodpornego.
  • Następnie gotujemy makaron na pól twardo (połowę wyznaczonego czasu), odcedzamy i wrzucamy do naczynia. Mieszamy z mięsem. Paprykę czerwona kroimy w cienkie paseczki i także wrzucamy do naczynia. Następnie pomidora kroimy w kosteczkę i też dorzucamy do reszty.
  • 4lyzki oleju, 4 łyżeczki koncentratu, sos i wodę łączymy w jedno i dolewamy do naczynia. Wszystko dokładnie mieszamy. Posypujemy startym serem i pieczemy 25min w rozgrzanym piekarniku do temp 200stopni.
  • Z reszty mięsa formujemy małe pulpeciki i podajemy razem z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy