Zapiekane kalafiory

Zarówno pyszny jako dodatek do dania mięsnego jak i samodzielna przekąska

Dodany przez:

Zapiekane kalafiory

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 kalafiory
  • 20 dag. żółtego sera
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 1łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko

Przygotowanie

  1. Kalafiory oczyścić, umyć ,podzielić na kawałki, podgotować kilka min.w osolonym wrzątku ,odcedzić , ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Na patelni rozpuścić masło ,wsypać mąkę i dokładnie roztrzepac . Cały czas trzymać na wolnym ogniu , wlewać powoli mleko ciągle mieszając .Doprawić solą , pieprzem i gałką, zdjąć z ognia ,przestudzic i wbić żółtko . Wszystko energicznie wymieszać i polać kalafiory ,posypać serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika . Piec w temp.160 * aż do zrumienienia sera. Można posypać natką pietruszki
warzywa kolacja kalafior
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy