Zapiekane kalafiory

Zarówno pyszny jako dodatek do dania mięsnego jak i samodzielna przekąska

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2 kalafiory
  • 20 dag. żółtego sera
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła
  • 1łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 żółtko

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kalafiory oczyścić, umyć ,podzielić na kawałki, podgotować kilka min.w osolonym wrzątku ,odcedzić , ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Na patelni rozpuścić masło ,wsypać mąkę i dokładnie roztrzepac . Cały czas trzymać na wolnym ogniu , wlewać powoli mleko ciągle mieszając .Doprawić solą , pieprzem i gałką, zdjąć z ognia ,przestudzic i wbić żółtko . Wszystko energicznie wymieszać i polać kalafiory ,posypać serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika . Piec w temp.160 * aż do zrumienienia sera. Można posypać natką pietruszki

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy