Zapiekane Cannelloni z Mięsem i Sosem Serowym

Dziś proponuję danie dość sycące, pyszne o włoskim charakterze.

Dodany przez:

Zapiekane Cannelloni z Mięsem i Sosem Serowym

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • -------------------------------------------
  • 400 g. rurek makaronu cannelloni
  • 250 g. potartego sera
  • olej
  • ---------
  • FARSZ
  • 600 g. mięsa mielonego (wołowe)
  • 1 duża cebula (pokroić w drobną kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 1 butelka sosu chili (250 ml)
  • 1 łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (Scharfmacher)
  • 1 łyżka bazylii (suszona)
  • przyprawy: sól / pieprz
  • --------------------------
  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 200 g. seru świeżego naturalnego
  • 200 g. seru świeżego z ziołami
  • 200 ml rosołu warzywnego
  • ----------------------------------

Przygotowanie

  1. ► Mięso mielone mocno podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu, dodać cebulę, czosnek i razem smażyć, przyprawić z solą, pieprzem i z ognistą mieszanką przypraw (Scharfmacher). Następnie dodać, sos chili i przez 10 minut gotować od czasu do czasu mieszając, pod koniec smażenia posypać bazylią i odstawić.
  2. ► W między czasie podgrzać rosołek i roztopić w nim serki.
  3. ► Nie ugotowany makaron cannelloni napełnić przestudzonym farszem i ułożyć warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Każdą ułożoną warstwę polać sosem serowym, ostatnią warstwę dodatkowo posypać serem. Całość zakryć folią aluminiową, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na środkowej półce około 25 - 30 minut w 190C / Termoobieg /, następnie zdjąć folię i podpieć kolejne 5 minut, do zrumienienia wierzchu.
ser obiad czosnek zapiekanka cebula mięso mielone makaron cannelloni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze