Zamiast obiadu

Kiedy nie mam ochoty na stanie w kuchni - powstają takie potrawy ;)

tortillePrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 198 głosów)

Składniki:

  • 10 plasterków gotowanego wędzonego boczku
  • 1 średni pomidor
  • 1 średni konserwowy ogórek
  • 5 plastrów salami
  • 5 marynowanych pieczarek
  • 1 tortilla (placek)
  • 15 zielonych oliwek bez pestek
  • ½ puszki konserwowej kukurydzy
  • 1 suszony pomidor
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki zalewy z kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pomidora i ogórka kroimy w ósemki. Plastry salami zwijamy w ruloniki i przekrajamy je na pół. Pieczarki kroimy na połowy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Suszonego pomidora kroimy w paseczki. Tortillę podsuszamy lekko w piekarniku i kroimy na 7 trójkątów. Plasterki boczku kładziemy na zimnej, suchej patelni, włączamy gaz (najmniejszy możliwy płomień) i wytapiamy boczek.
  • Wszystkie składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy na gładki sos.
  • Składniki przystawki rozkładamy na półmisku, sos podajemy osobno.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy