ZALEWAJKA

Ta tradycyjna zupa od pokoleń gości w moim domu.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 kostka grzybowa
  • 2 kości schabowe
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ główki cebuli
  • 10 dag słoniny
  • 1 łyżka mąki
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • imbir
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ¼ litra barszczu białego
  • 3 jaj

Przygotowanie

  1. 1. Ugotować wywar z kości schabowych. Do wywaru wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, liść laurowy i gotować do miękkości ziemniaków.
  2. 2. Wlać barszcz i zagotować. Dodać śmietanę (rozmieszaną wcześniej z 2 łyżkami gorącej zupy), ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę , szczyptę imbiru, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  3. 3. Cebulę i słoninę pokrojone w kostkę podsmażyć, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę. Dodać do zalewajki.
  4. 4. Jaja ugotować na twardo pokroić i ułożyć na talerzu, zalać zalewajką.
obiad zupa cebula ziemniaki schab barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze