REKLAMA

ZALEWA DO GRZYBKÓW OCTOWYCH

Pyszne,marynowane grzybki.

dodany przez: majka190382 majka190382

Przetwory

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.07 z 290 głosów)


Składniki:

  • zalewa na 4 słoki 0,5l:
  • 3,5 szkl wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyzka soli
  • 6 łyżek cukru
  • 12 ziela ang , 4liscie laurowe
  • oczyszczone grzyby:moga być różne:,prawdziwki,podgrzybki,siwki,a takze inne jesienne grzyby-w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • W garnuszku zagotowujemy wode,dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu(grzybkom nie sciemnieja kapelusze pod spodem-podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego sloiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,zeby słoiczki sie zamknęły.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy